LUKUKAUSI 2018-19

Previous
Next

Onnea uusille ylioppilaille!

"Keitä te ootte te nuoret, kun en mä meinaa tuntee teitä?" laulettiin yliopiston juhlasalissa uusille ylioppilaille. Suvivirsi taas raikaa ja uusi elämänvaihe alkaa. Huomenna olette jo jossain muualla, mutta olette aina tervetulleita vierailulle - viimeistään 50 vuoden päästä riemuylioppilaaksi julistamisen merkeissä. Norssin lukio toivottaa kaikille sylin täydeltä onnea ja menestystä tuleviin koitoksiin!

Oppilas- ja opiskelijakuntapäivät Turussa

Teksti: Aada Aho ja Maria Markkula

10.–11.4.2019 Turussa järjestettiin vuosittaiset normaalikoulujen oppilas- ja opiskelijakuntapäivät, joissa meidänkin koulumme oli mukana. Lukiosta edustamaan lähtivät Aada Aho ja Sofia Lamminen, yläasteelta Maria Markkula ja Sakia Omar sekä ala-asteelta Klaara Kurunmäki ja Janna Reinikainen.

Pääsimme tutustumaan eri Suomen normaalikouluista tuleviin ihmisiin ja heidän toimintapoihinsa. Päivien teemana oli unelmat, johon liittyen ideoimme mahdollisuuksia tuoda oppilaiden unelmia esille myös kouluarjessa. Pidimme päivien teemasta paljon, sillä unelmoiminen on tärkeää ja se auttaa selviämään raskaistakin koulupäivistä. Saimme keskusteluista paljon irti ja uusia kehittämisideoita, joita on hyvä lähteä työstämään.

Työnteon ohessa pääsimme tutustumaan myös itse Turkuun ja sen hienouksiin. Vierailimme muun muassa Turun linnassa ja pelasimme Amazing Turku Racea Aurajoen varrella. Aurajoen varrella sijaitsi myös majapaikkamme Laivahostel Borea, missä pääsimme kuulemaan upeaa turkulaista bändiä osana iltaohjelmaa. Päivien lopuksi oli mielenkiintoista kuulla vielä Turun Lasten Parlamentista ja Nuorisovaltuustosta.

Kuvasimme reissun aikana tekemisiämme paljon muun muassa Instagramiin! Julkaisujamme pääsee katsomaan oppilaskuntiemme hallituksien tileiltä: @tnkoppilaskunnanhallitus ja @norssinhallitus.

Ruokineen ja ohjelmineen päivät olivat todella onnistuneet ja meillä oli mahtava reissu. Huolimatta pienistä kommelluksista, kuten Aadan ja Sofian pommiin nukkumisesta, pääsimme kaikki turvallisesti takaisin kotiin. Haluamme kiittää kaikkia tapahtuman järjestäjiä ja siinä mukana olleita, nähdään taas ensi vuonna!

Norssin vaalipaneeli

Teksti: Helmi Ylitalo ja Petro Alasuvanto

Opiskelijakunnan hallitus vuosimallia 2018 sai työnsä valmiiksi, kun Norssin vaalipaneeli järjestettiin maanantaina 14. tammikuuta Pinni B:n auditoriossa. Paikalle oli kerääntynyt suuri joukko norssilaisia seuraamaan paneelia, jonka aiheena oli nuorten koulutus ja hyvinvointi sekä tulevat eduskuntavaalit.

Paneeliin osallistuivat Pia Viitanen (sdp), Sakari Puisto (ps), Olli-Poika Parvianen (vihr.), Sofia Vikman (kok.), Tiina Elovaara (sin.) ja Arto Pirttilahti (kes.), jotka kaikki ovat kevään eduskuntavaaleissa ehdolla Pirkanmaan vaalipiiristä.

Erityisesti koulutus ja leikkaukset aiheuttivat panelistien keskuudessa vilkasta keskustelua. Sofia Vikman piti tärkeänä edistää kouluissa annettavaa opinto-ohjausta sekä oppisopimuskoulutuksen kehittämistä. Sakari Puisto nosti esiin ammatillisen koulutuksen 200 miljoonan euron leikkaukset, joita Olli-Poika Parviainen konkretisoi kertomalla lähiopetustuntien pudonneen 36 viikkotunnista 16 tuntiin. Pia Viitanen piti koulutuksen tasa-arvoa tärkeänä ja Arto Pirttilahti kannatti yhteisöllisyyden ylläpitämistä harrastusten, kerhojen ja eri seurojen avulla. Keskustelun lopulla Tiina Elovaara puhui koulukiusaamisen ehkäisyn tärkeydestä.

Norssilaiset pääsivät osallistumaan keskusteluun äänestyksillä koskien maksutonta toista astetta ja kysymyksillä panelisteille. Paneelin moderoi toisen vuoden norssilainen Jone Korpi.Previous
Next

Business-linjan opintomatka Euroopan parlamentille

Teksti: Alisa Airaksinen ja Elmeri Putkinen

KESKIVIIKKO: Matkamme kohti Pariisia ja Strasbourgia alkoi hyvin aikaisin keskiviikkoaamuna. Helsinki-Vantaalle kulkeva juna lähti Tampereen rautatieasemalta kello 5:15. Pian lentokentälle saavuttuamme söimme aamupalaa ja nousimme ilmaan. Charles de Gaullen lentokentältä lähti juna kohti Pariisin keskustaa. Rautatieasemalta riensimme hotellille, joka osoittautuikin vääräksi. Löydettyämme oikean hotellin jätimme matkalaukut ja haimme nopeasti take away -lounaat. Nyt oli ensimmäisen nähtävyyden aika. Matkustimme metrolla Aleksanteri III:n sillalle, josta näimme ensi kertaa vilahduksen Eiffel-tornista. Otimme runsaasti valokuvia ja kävelimme Suomen suurlähetystöön, jossa koulutuksen erityisasiantuntija Aleksi Kalenius kertoi Suomen koulumenestystilanteesta. Esitys oli hyvin mielenkiintoinen, vaikka olimmekin hyvin väsyneitä matkustamisesta...

Lue koko matkakertomus tästä linkistä.

Previous
Next

ONNEA suomelle, onnea valmistuville!

Kuvat: Jone Korpi ja V. Viita

Lukio vietti itsenäisyyspäivän sekä syksyn ylioppilaiden juhlaa yliopiston juhlasalissa. Ohjelmassa oli perinteinen juhlapuhe, jonka tänä vuonna piti lukion vs. johtava rehtori Kirsi-Liisa Koskinen-Sinitalo. Samalla onniteltiin Jari Aarniota, jolle tasavallan presidentti oli myöntänyt Suomen Leijonan ritarimerkin. Näimme veteraanien Vapauden viestin luovutuksen seuraavalle luokka-asteelle abiturienteilta, musiikkiesityksen, jossa tunnelmoitiin Let it be- ja Vihreän joen rannalla- kappaleiden siivittäminä, sekä äidinkielen opiskelijoiden lausumia kuvauksia itsenäisestä Suomesta.

Juhlavuudet huipentuivat uuden ylioppilaan lakitukseen sekä mainioon puheeseen, jossa todettiin muun muassa suunnilleen näin: "ylioppilasjuhla on ainoa lukion juhla, jossa lakkia saa pitää sisällä päässä ihan luvan kanssa". Osui, upposi ja nauratti.


Previous
Next

Pelijamit oasiksessa

Norssin opiskelijat pääsivät tutustumaan pelien tekemiseen Tampereen yliopiston Game Research Labin järjestämässä pelijamiviikonlopussa. Pelijameissa tehtiin yhdessä peli aivan alusta asti: ideoitiin, suunniteltiin ja tehtiin. Ennalta suunnitellun peli-idean toteuttaminen ei ollut jamien tarkoitus, vaan pelien aihe paljastettiin osallistujille vasta jameissa.

Mukaan etsittiin opiskelijoita, jotka olivat kiinnostuneita esim. piirtämisestä, kirjoittamisesta, musiikin tekemisestä, pelien suunnittelemisesta ja koodaamisesta. Etukäteen ei tarvinnut olla valmis osaaja, sillä innostus ja halu oppia uutta riitti. Jameissa kilpailtiin korkeintaan aikaa vastaan ja kaikki ryhmät saivat viikonlopun aikana jonkinlaisen pelin aikaiseksi. Kuvissa näkyy erään tarinapohjaisen seikkailupelin hahmosuunnitelmia.

Niin ja pelien teema oli Lähde. Millaisen peli-idean saisit itse kyseisestä sanasta?

Previous
Next

Vaelluskurssi eli sinne ja takaisin

Teksti: Veera Niemi, Ada Aaltonen, Elmeri Putkinen ja Katariina Koski

KESKIVIIKKO: Kello 21.30 lähdimme matkaan Atalpan pihasta. Määränpäänä oli Kuusamo, jonne bussimatka kesti noin 10 tuntia. Heti matkan alussa ilmeni pieniä kompastuskiviä. Ensimmäisen päivän vaellusreitin varrella olevasta Oulankajoesta oli tehty sinilevähavaintoja, joten joen vesi ei ollut juomakelpoista edes vedenpuhdistustablettien tai keittämisen avuilla. Lisäksi lauantain saunomispaikka Rukalla oli kärsinyt vesivahingon, joten siellä päässä jouduttiin tekemään uusia järjestelyjä...

Lue koko matkakertomus tästä linkistä.

Previous
Next

Jalalla koreasti

Lukion kakkoset valloittivat Norssilla tilaa monella tapaa abiturienttien lähdettyä lukulomille. Perinteiset Wanhojentanssit tanssittiin aamulla Norssin peruskoululaisille sekä Kuuselan palvelutalolla, päivällä yliopiston pääaulassa ja vielä illalla kutsuvieraille Kuokkamaantiellä.

Previous
Next

Pienen abin elämää

Ei enempää ei vähempää! Teatterimonttu raikui aplodeista ja naurusta, kun abit pistivät parastaan penkkareissa päästäkseen lukulomalle.

Abishown teemana oli (sosiaalinen) media. Ohjelmassa seurattiin muun muassa kutkuttavan jännittävää "Haluatko valmistua" -visailua, tarkasteltiin opettajien "Tinder-profiileja" sekä päästiin näkemään videokatkelmia ryhmänohjaajien arjesta ja auskujen luomisesta.

Palkintoja jaettiin niin ansioituneille opiskelijoille, opettajille kuin ryhmänohjaajillekin. Shown jälkeen abit pääsivät vielä jatkamaan karnevaalitunnelmaa penkkarirekkojen kyytiin.


Previous
Next

Norssille pronssia TURPOssa

Turvallisuuspoliittinen tietokilpailu ( TURPO ) pidettiin tänä vuonna 15.11.2018 Lempäälän lukiolla. Norssin joukkue eli Ville Pusa, Helmi Ylitalo ja Joonas Karin-Oka sijoittuivat kolmansiksi.

Voiton vei Pöytyän joukkue, hopea meni Lahteen ja Norssi oli Tampereen ja Pirkanmaan paras joukkue.

Onneksi olkoon kilpailijoille!

Lukiomme on mukana Personal Finance Programme -Erasmus+ projektissa. Kumppanimme projektissa ovat Isosta-Britanniasta, Italiasta ja Kyprokselta.

Projektissa laaditaan eurooppalaisille nuorille ohjelma oman talouden hallinnasta. Projektiin osallistuvien maiden nuoret ovat valinneet ohjelman aiheet, joita ovat mm. verotus, säästäminen, oman budjetin laatiminen, sijoittaminen.

Norssilla on projektikokous marraskuussa 2018.

Lue lisää projektista täältä.

#personalfinanceprogramme

JAKSON 2 KILPAILUN
AIHEENA "METSÄ"

Nyt kannattaa mennä metsään. Metsässä mieli lepää ja keho virkistyy. Eikä tässä vielä kaikki! 2. jakson valokuvauskilpailun aihe on "Metsä". Nappaa kuva, lähetä se ennen jakson loppua osoitteeseen virve.viita[at]uta.fi ja olet mukana kilpailussa. Voittaja saa 2 leffalippua!

Katso tarkemmat säännöt linkin takaa.

Previous
Next

Paluu Suomeen lähes vuoden tauon jälkeen

Teksti ja kuvat: Nelli Pelkonen

Vaihto-oppilasvuoden sanotaan olevan kielen ja uuden kulttuurin oppimista, itsenäistymistä, mukavuusalueen ulkopuolelle astumista, oman ulkomaalaisen verkoston kasvatusta, itseluottamuksen kohottamista, uusien kokemusten keräilyä ja paljon muuta! Sainkohan itse kaiken mahdollisen irti omasta vuodestani Saksassa?


Lue Nellin koko teksti tästä linkistä.

Previous
Next

LUKIO ON LASTATTU...

...uusilla opiskelijoilla! Ja mikäpä sen parempaa kurssitovereihin tutustumista kuin jongleeraus Sorin Sirkuksella tai kirkkovenesoutu Tampereen soutukeskuksella? Sää suosi, nauru raikui ja rakkuloilta ei tänäkään vuonna vältytty.